Voel je welkom in het museum

Families met kinderen met een beperking weten niet of ze welkom zijn in het museum. Dat leerde Krokuskriebels uit een bevraging die de organisatie vzw De Ouders hield bij hun leden.

Ook praktische drempels zoals bereikbaarheid, toegankelijkheid en infrastructuur, maar ook een onaangepast aanbod weerhouden deze families ervan om samen op museumuitstap te gaan.

Met Krokuskriebels willen we hier verandering in brengen, stap voor stap.

Heel wat musea staken de handen uit de mouwen en de koppen bij elkaar en werkten een inclusieve activiteit uit op maat van families met kinderen met een beperking. Wij hopen dat deze kinderen in familieverband en/of samen met andere families de tijd van hun leven hebben!

Je herkent de inclusieve activiteiten van deze musea aan deze tag:

Inclusief@musea Auditieve beperking Fysieke beperking Neurodiversiteit Verstandelijke beperking Visuele beperking

We bedanken Anke, Bart en Wendelien van vzw De Ouders voor het delen van hun expertise met ons, en voor hun enthousiasme en betrokkenheid!

De Ouders is een organisatie van en voor ouders van kinderen met een beperking. Ze informeren en verbinden ouders over heel Vlaanderen, ongeacht de beperking.

ouders op museumbezoek
© Marc Wallican, KOERS. Museum van de Wielersport
Jongen met een computer

Nieuw: digitale activiteiten!

Geraak je niet tot in het museum? Krokuskriebels brengt het museum naar jou!

Kinderen die langdurig ziek zijn, missen een heel pak leuke extra activiteiten en uitstapjes. Samen met je familie naar het museum gaan is niet altijd mogelijk. Naast ziekte zijn er ook tal van andere drempels om naar een museum te gaan. Kom dus mee op ‘live’ digitaal museumavontuur! Ontdek en kijk rond in musea, van bij jou thuis.

We bedanken Kristien van Bednet om haar kennis en enthousiasme met ons te delen! Bednet is een vorm van online afstandsonderwijs. Kinderen die langdurig afwezig zijn op school kunnen via Bednet hun schoolleven op een zo normaal mogelijke manier verderzetten.

Digitale activiteit

Mama en dochter op tablet
© Bednet

Tieners@musea

Tijdens de vorige editie van Krokuskriebels wilden we extra ons best doen voor tieners tussen 10 en 14 jaar. Een aantal musea bedachten een activiteit op maat voor hen.

Benieuwd of er deze editie een aantal activiteiten voor je tiener zijn? Neem eens een kijkje!

Ontdek het aanbod voor tieners

Modemuseum Hasselt
© Modemuseum Hasselt - Boumediene Belbachir